Butiker på Stockholm-Västerås flygplats

På flygplatsen finns en butik med stort utbud. Denna butik är belägen i avgångshallen efter säkerhetskontrollen. I butiken kan du handla bland annat parfym, kosmetika och alkohol till taxfree priser. Det finns även tidningar, böcker och choklad som kan hjälpa dig att fördriva tiden under flygresan. Värt att nämnas är att det även går att handla närproducerade produkter i butiken.

Det som du inhandlat i taxfreebutiken får du ta med ombord på flygplanet i handbagaget. Detta gäller även kosmetika, läsk, alkohol och parfym som ofta har en behållare som rymmer mer än 100 milliliter. Detta innebär att du inte behöver oroa dig för vart du ska göra av dina varor från taxfreebutiken. Så länge de är inköpta efter säkerhetskontrollen är allt okej.

Handla souvenirer och gåvor

Att handla souvenirer och gåvor är näst intill ett måste för många som reser. Kanske har du någon som väntar på dig på kommande destination eller när du kommer hem och då kan det vara trevligt att kunna ge en gåva. Kanske vill du ge en tackpresent till en person som exempelvis tagit hand om din lägenhet under resans gång.

Många önskar att köpa ett minne från resan och i taxfreebutiken går det att köpa olika typer av souvenirer. Även dessa kan fungera som en bra present då de bär med sig minnen från resan. I flygplatsbutiken hittar du saker som passar både män och kvinnor, barn och vuxna, så utbudet är brett och innehåller ett varierat sortiment.

Att tänka på vid resor inom EU

Även om en taxfreebutik har många olika av produkter är det inte alltid som dessa går att handla och reglerna kan ibland upplevas som komplicerade. Reglerna är olika vid flyg inom och utanför EU samt vid mellanlandningar. Vid resor inom EU får du som resenär köpa hur mycket parfym, kosmetika, godis och choklad i taxfreebutiken som du vill.

Vid resor inom EU får du däremot inte handla alkohol, det vill säga sprit, vin och öl. Det är inte heller tillåtet att handla tobak i taxfreebutiken vid dessa resor. Skulle det däremot vara så att du endast har en mellanlandning i ett EU-land och att din slutdestination är i ett land utanför EU, får du handla både alkohol och tobak i butiken.

Att tänka på vid resor utanför EU

Vid resor utanför EU gäller andra regler än vid resor inom EU. Reser du till ett land utanför EU är det tillåtet att handla kosmetika, parfymer, godis och choklad i taxfreebutiken. Det är även tillåtet att handla olika sorters alkohol och tobak. Dock är det viktigt att kontrollera hur mycket alkohol eller tobak som du får ta in i de olika länderna.

Det är även viktigt att komma ihåg att kontrollera om flygbolaget har regler kring hur mycket påsar utöver handbagaget som du får ta med dig in på flyget. Detta så att du inte riskerar att behöva lämna kvar en del av inköpen. En annan sak som även är viktigt att tänka på är åldersgränsen för inköp av alkohol i landet som du reser till.

Fler möjligheter att handla på flygplatsen

Det finns fler möjligheter att handla på flygplasten än i taxfreebutiken. Dock gäller det inte samma varor som nämnts ovan. I disken för kundservice som finns i flygterminalen kan du få hjälp att exempelvis köpa bussbiljetter till lokbussar. Disken är öppen under dagtid och den ligger i anslutning till både ankomster och avgångar. Personalen här kan även besvara dina frågor.

Trots begränsat utbud har flygplatsen bra shopping

Eftersom flygplatsen Västerås-Stockholm är liten är också antalet resenärer begränsade. Detta gör att flygplatsen har ett mycket litet utbud av både mat och dryck och shopping. Men även om det finns endast en butik som erbjuder shoppingmöjligheter på denna flygplats så bjuder den på ett varierat innehåll. Här kan alla resenärer finna någonting, antingen till sig själva eller till anhöriga och vänner.