Andra flygplatser runt Stockholm

Det finns i huvudsak tre olika flygplatser att välja mellan i närheten av Stockholm, utöver flygplatsen Stockholm-Västerås. Dessa är Stockholm Arlanda Airport, Bromma Stockholm Airport och Stockholm Skavsta. Alla flygplatser har bra kommunikationer in till Stockholm och andra destinationer för de som ska resa vidare. Du kan ta dig in till Stockholms stadskärna med flygbussar såväl som kollektivtrafik.

Rent geografiskt är det Bromma Stockholm Airport som ligger allra närmast stadskärnan. Närmare bestämt nio kilometer ifrån city. Stockholm Arlanda Airport är den största flygplasten och tillika även Sveriges största. Stockholm Skavsta som du hittar utanför Nyköping är särskilt inriktade på lågprisflyg. Från Stockholm Skavsta är det ungefär 10 mil att ta sig till Stockholm.

Stockholm Arlanda Airport

Den allra mest välkända flygplatsen i Stockholmsregionen är givetvis Stockholm-Arlanda flygplats, även marknadsförd av driftbolaget Swedavia som Stockholm Arlanda Airport. Varje år reser mer än 26 miljoner passagerare till och från Arlanda och det genomförs årligen mer än 230 000 starter och landningar. Många av flygningarna via flygplatsen är inrikesflyg till södra, norra och mellersta Sverige.

På Arlanda finns bland annat tre banor och fyra terminaler oh hit flyger en rad olika flygbolag, däribland Air France, British Airways, Finnair och United Airlines. Det går mycket säsongcharters från Arlanda. Under 2018 var London den vanligaste destinationen om vi tittar på passagerarantal. Näst vanligast var Köpenhamn och på tredje plats kom Oslo.

Bromma Stockholm Airport

En annan populär flygplats i närheten av Stockholm är Bromma Stockholm Airport. Det är Sveriges tredje största flygplats och ligger i stadsdelsområdet Bromma, ungefär nio kilometer från city. En del av Brommas popularitet beror på att det är den mest centrala flygplatsen i Stockholmsområdet, vilket gör att den är smidig att ta sig till och från.

Bromma Stockholm Airport är en internationell flygplats som kompletterades av Arlanda i början av 60-talet för utrikestrafik. Numera går den mesta inrikestrafiken via Bromma Stockholm Airport. Den största aktören är BRA som har inrikesflyg till bland annat Göteborg, Malmö, Umeå och Visby. Från Bromma kan du även resa utrikes med flygbolagen Finnair, Brussels Airlines och British Airways.

Stockholm Skavsta Airport

En annan något mindre flygplats i närheten av Stockholm är Stockholm Skavsta Airport. Det är en internationell flygplats som du hittar i Nyköpings kommun, söder om Stockholm. Den ligger 7 kilometer utanför Nyköpings tätort och 100 kilometer från centrala Stockholm. Det går flygbussar kontinuerligt till city för den som vill åka direkt dit men även till exempelvis Linköping, Norrköping och Södertälje.

Stockholm Skavsta Airport trafikeras bland annat av de båda lågprisbolagen Ryanair och Wizz Air. Även Fritidsresor flyger charter härifrån. Några av destinationerna är Wien, Prag och Kiev. Du kan även ta dig till flera tyska städer som Düsseldorf och Bremen via Stockholm Skavsta Airport. Antalet passagerare som reser från denna flygplats har ökat kontinuerligt de senaste åren.

Kommunikationer

I regel är det smidigt att färdas till och från flygplatserna i Stockholmsregionen. Taxi är vanligt men det finns även goda möjligheter för den som vill ta en flygbuss eller hyra en bil för att ta sig till och från Stockholm. Med Arlanda Express kan du till exempel ta dig från Arlanda in till Stockholm med tåget på bara 18 minuter.

Flygandet i Sverige

Vid en jämförelse mellan de så kallade Stockholmflygplatserna ökar Skavsta och Västerås, medan Arlanda och Bromma minskar. Att Arlanda har tappat passagerare kan förklaras bland annat av strejker. Det är speciellt inrikesflyget som har minskat på sistone. Vid en jämförelse med andra stora flygplatser i Norden minskar även trafiken via Kastrup och Reykjavik medan Oslo och Helsingfors ökar.