Jobba på Stockholm-Västerås flygplats

Med en närhet till Västerås är flygplatsen en attraktiv arbetsplats och drivs som ett privat företag men ägs till 100 % av Västerås stad. Det är en ansvarsfull ägare som vill satsa på flygplatsens utveckling. På flygplatsen finns arbetsmöjligheter i check-in, information, restaurang, säkerhetskontroll med mera. Självklart följer flygplatsen Stockholm-Västerås kollektivavtal och svenska säkerhetsföreskrifter.

Förutom arbetstillfällen inomhus sköts en hel del arbeten när ett plan landar och ska lyfta, bagage måste packas in och ur, trappor måste köras fram till planen. Flygtornet måste ha bemanning för att säkerställa maximal säkerhet. På Stockholm-Västerås flygplats finns en hel del privatflyg och flygutbildningar förutom den reguljära trafiken från Ryanair som har flertal avgångar.

Jobba i incheckningen, säkerhetskontrollen och informationsdisken

Om du brinner för service och kundmöten är arbete i incheckningen helt rätt. Att arbeta med att hjälpa resenärer komma närmare deras resmål är roligt och omväxlande. Arbetet ställer höga krav på stresstålighet då det ofta är ett väldigt intensivt arbete med att få alla passagerare incheckade, boardingkort utskrivna och klara under en kort tidsperiod.

I säkerhetskontrollen sker det största arbetet för att säkerställa att passagerare inte tar med sig förbjudna föremål in till terminalen. Arbetsuppgifter i säkerhetskontrollen är att kontrollera bagage, passagerare och hjälpa till med att skapa en så bra reseupplevelse som möjligt. Informationsdisken är en annan del av servicen på flygplatsen och här kan resenärer köpa extra bagage till sina biljetter.

Arbete bakom säkerhetskontrollen

På flygplatsen finns en taxfreeshop och en restaurang och de har öppet i samband med de reguljära flighterna. I taxfreeshopen finns arbetsuppgifter som kassaarbete, packa upp produkter, prismärka produkter och andra typiska affärsjobb. Arbetet kan bli intensivt cirka 1–2 timmar innan flyget går. I taxfreebutiken säljs alkohol, tobak, godis, makeup och vanliga små reseprodukter och souvenirer.

I restaurangen serveras lättare mat, fika och mackor. Det finns behov av servitriser och restaurangpersonal som kan förbereda måltider. Passagerare är oftast intresserade av att sitta ner och njuta av en fika innan flyget. Jobb bakom säkerhetskontrollen innebär att endast behörig personal får vara där och måste vara legitimerad hela tiden. Speciella inpassager för personal sker med säkerhetskontroll.

Arbete utanför passagerarterminalen

För att planen ska kunna landa och lyfta finns flygledartornet, de har i uppgift att guida och godkänna när ett plan får närma sig landningsbanan och det omedelbara luftrummet runt flygplatsen. Det är ett arbete som kräver fokus och god kommunikation. På Stockholm-Västerås flygplats är det ett litet team som arbetar med att hjälpa reguljärtrafik och privatflyg fram i luftrummet.

Andra arbeten på flygplatsen är bagagehantering, för varje reguljärflyg lastas bagage in och ut från planet. Det är ett tungt arbete och personalen behöver ha god fysik och kunna arbeta utomhus i varierande väder. Landningsbanorna måste även hållas rena och fria från skräp och snö under vintern, duktig underhållspersonal håller start och landning säkert för flygplanen.

Utmaningar på flygplatsen

Ibland finns situationer då resenärer missar sina flyg eller tar med mer bagage än tillåtet från flygbolaget och personalen på flygplatsen måste då vara ansiktet utåt och vara professionella. De vill att alla ska brinna för service och målet är att alla resenärer ska ha en riktigt positiv upplevelse när de väljer att flyga från Stockholm-Västerås flygplats.

Är du intresserad av att arbeta på flygplatsen?

När de har lediga arbeten så utlyses det på deras officiella hemsida. Det är populärt att arbeta på Stockholm-Västerås flygplats och de har många sökanden på platserna. Ledningen på flygplatsen är givetvis intresserade av att höra från duktiga och motiverade talanger. Gör en intresseanmälan till dem om du tycker att någon av arbetsrollerna skulle passa dig perfekt.